Бонбонки

Темичики с различен вкус, цвят и размер.

Туарегите и мистериозните конвои на Кадафи септември 9, 2011

И днес Ройтерс съобщи за поредния керван от приближени на Кадафи, пресекли границата на Нигер. По непотвърдени данни ген. Али Кана е един от 14-те бегълци. В началото на седмицата различни агенции спекулираха, че конвой от 200 до 250 автомобила са пресекли северната граница на Либия и Кадафи най-вероятно е бил в един от тях. Слуховете бяха убити от външния министър на Нигер Мохамед Базум. Туитове от Чад подкрепиха твърдението му, а също така и размера на конвоя, който се оказа доста преувеличен. Очевидци съобщиха, че в понеделник срещу вторник не повече от 30 автомобила са пресекли през гр. Агадез.

Либия се е превърнала в мелница за слухове и спекулации, но един факт остава неоспорим – конвоите са водени от туарегски лидери. В Агадез местното население се състои предимно от туареги, които все още таят уважение и нежни спомени за помощта на Кадафи в борбата им за независимост.

Конвоите към Нигер пораждат въпроси за туарегите и тяхното политическо влияние в Либия и региона Сахел. Те са номадите на Сахара, придвижват се безпрепятствено през границите на Либия, Нигер и Мали. Исторически погледнато винаги са се чувствали неудобно, ако се поставят в административни единици и рестрикции, и са истинско главоболие за всички правителства, които са правили опити да упражнят контрол върху тях. Например водачите в Западна Сахара, отцепническия регион на Мароко, са туареги; също така туареги заемат високи постове в Ал Каида в Магреб.

Кадафи е един от малкото лидери, успешно присъединили тези племена към режима си. И този подвиг го постига, осигурявайки им политическа подкрепа и пари. Туарегските бойци от други държави са били винаги добре дошли в Либия и Кадафи финансираше техните войни зад граница. По потвърдена информация конвоите от началото на седмицата са били предвождани от Агбали Аламбо и Риса Агбули, туарегски лидери, които преди време, финансирани от Кадафи оглавиха бунтовете в Нигер и в последствие намериха своето убежище в Либия.

В този контекст подкрепата на туарегите изглежда смислена. Недоумявам само как и защо са избягали или по-скоро им е било позволено да влязат в Нигер. Както изглежда началото на конвоя започва в Бани Уалид, един град, който от миналата седмица е под обсадата на либийските революционери. Водили ли са боеве, за да преминат обсадата, или са били пропуснати? Естествено дочуваме много спекулации за възможна тайна сделка, която позволява тези конвои да бъдат пропускани; слухове, че новото либийско ръководство предпочита да се отърве от потенциално обезпокоителна и тежко въоръжена група от хора.

Тежко въоръжените конвои повдигат въпроса за вероятните наемници в редиците на силите на Кадафи. Става дума за туареги от Нигер и Мали. Различни сведения споменават за около 4000 туареги, които след края на броженията от 2009 год., са се оказали безработни и са наети на военна служба в Либия. През март тази година ВВС обяви, че туареги са наемани срещу ЩД 10000, за да преминат в редиците на Кадафи и надница от ЩД 1000 за да се бият на фронта. Ако действително това е истина, значи Кадафи се е обърнал към туарегите за да подсигури силите си. Нищо ново за Лудото куче – през 70-те години на миналия век основа, с помощта на туарегите, собствен Ислямски легион, който се състоеше от въоръжени отряди, борещи се за обединението на Северна Африка в единна държава.

Много туареги отдавна са напуснали Джамахирията, завръщайки се в Нигер и Мали. Но репутацията им за техните насилия следва туарегите, оставащи в Либия, като силно изостря напрежението между тези племена и революционерите. Не е учудващо, че номадите бързат да си стегнат багажа, като задигат със себе си всичко, което може да бъде обърнато в пари. Службите в Нигер са засекли пикап, пренасящ в багажника си разбит хеликоптер.

Докато международните сили умоляват правителството на Нигер да арестува всеки приближен на Кадафи, намиращ се на тяхна територия, туарегите вероятно ще продължат да изкарват добри пари от пътниците си.

 

Вашият коментар